Vineri, 24 martie 2023, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională al Universității din București și profesor de politici publice și cercetare în educație, a fost ales secretar general al European Educational Research Association (EERA), cea mai mare și mai prestigioasă organizație trans-națională a cercetătorilor în educație din Europa.

EERA este o entitate compusă din asociații naționale de cercetare și reunește, la nivel reprezentativ, peste 40 de țări. EERA, împreună cu asociațiile naționale pe care le reprezintă, este membru al WERA – World Educational Research Association. Principalul scop al EERA este cela de a susține cercetarea de excelență în educație, în beneficiul sistemelor de educație și al societății în general.

Președinte și membru fondator ARCE –  Asociația Română de Cercetare în Educație, prof. univ. dr. Lucian Ciolan este primul membru al EXEC (Executive Board) al EERA care provine din zona Central-Est Europeană. Mandatul său va intra în efectivitate începând cu anul 2024.

Rolul secretarului general în cadrul EERA este de a coordona, împreună cu președintele, activitatea biroului de la Berlin, precum și de a se implica în organizarea conferințelor anuale ECER (European Conference on Educational Research), de a coordona agenda de lucru a Consiliului EERA și a Biroului Executiv al asociației.

Științele educației reprezintă un domeniu de cercetare în plină restructurare și dezvoltare în România, iar ARCE are o strategie care susține derularea de studii de cea mai bună calitate pentru a produce dovezi științifice care să informeze politicile educaționale și să îmbunătățească practicile din domeniu. O atenție aparte este concentrată pe atragerea și susținerea cercetătorilor emergenți, conectați cu comunitatea mai largă a cercetătorilor europeni din educație.